ChatrouletteIn 2009 lanceerde Andrey Ternovskiy, een 17-jarige student uit Moskou, de nieuwe chatdienst chatroulette. Vanaf februari 2010 werd het ineens enorm populair, omdat diverse media erover schreven en spraken. Het was weer iets geheel nieuws: op de gok verbonden worden met een willekeurige chatpartner en ook nog video beeld erbij! Door de media aandacht gingen veel mensen eens een kijkje nemen op de website. Naast hilarische chats en veel humor was het voor veel mensen ook een uitlaatklep om mensen over de hele wereld te leren kennen en afwisselende gesprekken te hebben, geheel anoniem.

Chatroulette met willekeurige chatpartner

Zodra je inlogt op Chatroulette wordt je verbonden met een willekeurige gesprekspartner. Dat kan iemand aan de andere kant van de wereld zijn, man of vrouw, oud of jong óf gewoon je buurman; alles kan! Doordat de chatdienst wereldwijd was, werd chatroulette door mensen over de hele wereld gebruikt. Zo kon je internationale contacten opdoen. De gesprekspartner en jij kunnen de webcam aanzetten en zo kun je direct live zien met wie je praat en dat geeft extra dynamiek en reuring aan het gesprek.

Ongewenste praktijken

Veel mensen vinden Chatroulette spannend. Zomaar met iemand chatten, die jou totaal niet kent en misschien wel aan de andere kant van de wereld woont. Je kunt elkaar zelfs zien! Deze spanning is voor het grootste deel van de bezoekers na verloop van tijd seksueel getint geworden. De vrouwen vertrokken hierdoor massaal, waardoor enkel mannen overbleven die veelal naakt voor de webcam zaten. Hierdoor nam de populariteit van chatroulette snel af.
Tegenwoordig is dergelijk gedrag verboden bij de chatdienst en wordt er meer toezicht gehouden. Helaas is het imago inmiddels dusdanig 'verpest' door deze massale blootvertoon en seks-gechat, dat het nooit meer het oude zal worden.

Op KomChatten is geen chatroulette systeem. Wél kun je met je webcam chatten en andere webcam's bekijken als je member bent.